OVER VKB LETSEL

De voorste kruisband waarborgt de passieve stabiliteit van de knie in voorachterwaartse richting. De bovenbeenspieren, in het bijzonder de hamstrings en de quadriceps verzorgen de actieve stabiliteit van de knie. De hamstrings in het bijzonder trekken het onderbeen naar achter en compenseren daardoor de voorste kruisband als deze gescheurd is. De passieve en actieve stabiliteit vormen samen de functionele stabiliteit van de knie, de stabiliteit zoals die door de mens (patiënt) wordt ervaren.

De voorste kruisband kan scheuren, bijvoorbeeld tijdens het sporten of bij een ongeluk. Sporters geven vaak aan dat de voet bleef staan en het lichaam wegdraaide. Een gescheurde voorste kruisband herstelt niet vanzelf.

Klachten

De meest voorkomende klachten zijn een gevoel van doorzakken, pijn of het blokkeren van de knie. In bijna alle gevallen van een scheuring (80%) hoor je een ‘knappend’ geluid. De knie zwelt snel op en voelt direct instabiel en pijnlijk aan. Bij strek- en draaibewegingen kan men ‘door de knie zakken’, omdat de voorste kruisband de beweging van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen niet meer tegenhoudt.

Deze kan als het ware over elkaar heen schuiven. Dit kan in wisselende mate weer een acute toename in pijn en zwelling van de knie geven.